Wat is Ramadan
Ramadan, de maand van de Koran, vasten en versterking van het geloof.
Ramadan (Arabisch: رمضان, ramadhaan) is de negende maand van de islamitische maankalender. In de islam geldt deze als de heilige maand van inkeer, waarin tussen fajr (de dageraad, ruim vóór zonsopkomst) en maghrib (bij zonsondergang) door vele gelovigen – voor zover zij daarvan niet vrijgesteld zijn – gevast wordt. Een speciale nacht in deze maand is Laylat al-Qadr.
Het vasten wordt sawm (saum) of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.
Dit kan als volgt uitlegt worden:
Oog: men kijkt niet naar wat ongeoorloofd is.
Oor: men luistert niet naar verkeerde praatjes en luistert niet af.
Mond: men roddelt niet en bezigt geen verkeerd taalgebruik.
Hand: men pleegt geen verkeerde dingen.
Voet: men bezoekt geen verboden plaatsen.
Voor zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen (die de puberteit nog niet bereikt hebben), reizigers en alle anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid of vertragend werkt op herstel van een ziekte, wordt een uitzondering gemaakt. Zij hoeven niet te vasten, hoewel het inhalen ervan (indien dat mogelijk is) wel wordt aangemoedigd.
De ochtendmaaltijd wordt shor, sohor of suhoor genoemd; de maaltijd na het vasten iftar. Veel moslims begroeten elkaar voor en tijdens de ramadan met ramadan mubarak, ramadan kareem of ramadan mabroek, wat gezegende ramadan betekent. De ramadan keert ieder jaar terug, en het vasten wordt door volwassenen en kinderen die 12 jaar of ouder zijn aangehouden. Het vasten maakt de periode soms vrij ingrijpend voor het alledaagse leven.
Vermeerder jouw beloning deze Ramadan door een huis van ‘Allah’ te helpen met de afbouw.
Wat is nu het belang van het bouwen van moskeeën en het uitbesteden van je vermogen ten behoeve daarvan. We hoeven hierbij slechts te verwijzen naar de uitspraak van de Profeet (vrede zij met hem) waarmee hij te kennen geeft dat degene die een moskee bouwt omwille van Allah, kan rekenen op een huis in het Paradijs.
Iedereen van ons is bezig met het veiligstellen van zijn toekomst in deze wereld. Geld wordt gespaard om in het huwelijk te treden. Geld wordt gespaard om de kinderen het beste onderwijs te laten genieten. Geld wordt gespaard om huizen te kopen. Maar niemand schijnt bezig te zijn met het veiligstellen van zijn toekomst in het Hiernamaals.
Waarom niet in het Paradijs een huis bouwen dat veel hoger ligt dan alle andere huizen. Een huis dat iets anders uitademt dan alle andere huizen, namelijk de geur van het Paradijs. Een huis met het verbluffende uitzicht op de tuinen van het Paradijs. Een huis waar de persoon zich echt thuis kan voelen.
Toen Djibriel(vrede zij met hem) op een dag naar de Profeet kwam, zei hij tegen hem: “O Boodschapper van Allah, … doe Khadiedjah Salaam (vredesgroet) van haar Heer en van mij en verblijd haar met een huis in het Paradijs van Qasab (riet gemaakt van parels) waarin zij geen geschreeuw hoort en geen vermoeidheid kent.”
(al-Boekhaari en Moeslim)