Fajr 06:29 Dhuhr 13:31 Asr 15:53 Magrib 18:25 Isha 20:11 | Maandoverzicht
nlaren

Vrijdagpreken in het Arabisch en Nederlands.

05-01-2017 - Dieren in de Quraan

Titel
Dieren in de Quraan
الحيوانات في القرآن
Audio
Opmerking
We vragen Allaah om vergeving als er zaken uitgesproken worden die niet in overeenstemming zijn met de Islaam. En we vragen een ieder die iets leest of hoort wat niet in overeenstemming is met de Islaam om dit te melden via het contactformulier. Vermeld in ieder geval de datum.
De Nederlandse vertaling is niet een exacte vertaling van het Arabische deel. Er kunnen zaken zijn weggelaten of juist toegevoegd!

بسم الله الرحمن الرحيم      Bismillaah-rrahmani-rrahiem      In de naam van Allaah de meest Barmhartige de meest Genadevolle.


الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على الرسول الكريم محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين.

ذكر الله تعالى في كتابه بعض الحيوانات، لماذا؟ لنتدبر مخلوقات الله عز وجل. لننظر إلى عظمة الخلق والخالق.
بل، بعض السور تحمل اسم حيوان، كسورة النحل.
يخبر الله تبارك وتعالى عن النحل: وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ (68) ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلا يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (69)
يقول ابن القيم رحمه الله عن النحل -بتصرف-:
وإذا تأملت في بعض المجتمعات الحيوانية لوجدت أن بعض المجتمعات الإنسانية فيها شبه من تلك المجتمعات الحيوانية.
إن مجتمع النحل مجتمع عجيب وذلك أن لها أميراً ومدبراً وهو اليعسوب وهو أكبر النحل جسماً، وأحسنها لوناً وشكلاً.
ثم تقتسم النحل فرقاً فمنها فرقة تلزم الملك لا تفارقه، ومنها فرقة تهيئ الشمع وتصفيه، ومنها فرقة تبني البيوت، وفرقة تسقي الماء، وفرقة تحمل على متونها، وفرقة تكنس الخلايا وتنظفها من الأوساخ.
ومن عجيب أمر النحل أنها تنفر وتقتل ملوك النحل الظلمة المفسدة، ولا تدين لطاعتها، وتقتل النحل الكسلان حتى لا يعاديها بطبعه.
وهكذا بعض المجتمعات البشرية قد أوجدها الله سبحانه وتعالى وهيأها لتسير خلف قائد ومربٍ تتعلم منه وهو يراقب الأفراد ويعتني بهم، ويكفلهم ويرعاهم، وكذلك يقسمون العمل فيما بينهم، حتى يعمل كل منهم في ما يجيد فيه من العمل.
مجتمع دءوب مثل مجتمع النحل، مجتمع منظم مثل مجتمع النحل، مجتمع يرفض الكسل ويعمل في توانٍ يخطط وينظم في هندسة جيدة كما أوجد الله ذلك في النحل.
ماذا يكون نتيجة هذا العمل والنظام؟
فيكون نتاج هؤلاء الناس عسلاً مصفى من وحي التربية القرآنية والتربية الإسلامية التي هي تطبيق للقرآن.
كما خرج نتيجة ذلك العمل من النحل ذلك الشراب العسل المصفى الذي فيه شفاء للناس، ولكن النتاج الذي يكون فيه شفاء القلوب أفضل وأعلى من النتاج الذي يكون فيه شفاء الأبدان. انتهى كلام ابن القيم رحمه الله بتصرف.
ولا نملك إلا أن نقول "تبارك الله أحسن الخالقين"، فهل من مدبر.
لعمل عباد الله، ونجتهد، ليكن نتيجة عملنا وحياتنا في هذه الجنيا العسل المصفى.

 


Allaah subhanahu wata’ala noemt in de Quraan diverse dieren. Waarom? Opdat wij er wijzer van zullen worden. Zodat we zullen kijken naar het diernrijk en ons verdiepen in de schepping van Allaah. Opdat wij zullen nadenken.
En sommige hoofstukken uit de Quraan dragen zelfs een naam van een dier, zo ook surat-Anahl, de Bij.
Allaah zegt in het hoofdstuk de Bij over de bijen: (En jouw Heer inspireerde de bij zeggende: "Maak huizen in de bergen en in de bomen en in wat zij (de mensen) bouwen. Eet dan van allerlei vruchten en volg de wegen die jouw Heer makkelijk maakte. Er komt uit hun buiken een drank met verschillende kleuren, daarin is genezing voor de mensen. Voorwaar, daarin is zeker een Teken voor een volk dat nadenkt.).
Ibn al-Qayyim heeft gezegd over de bij: En als je jezelf verdiept in sommige dierenrijken en gemeenschappen dan zul je zien dat er overeenkomsten zijn met de mens.
Een zwerm of bijenvolk, zoals een groep of gemeenschap bijen wordt genoemd is een wonderbaarlijk volk.
Ook de bijen kennen een leider en hoeder, dit is de grootste en mooiste en beste onder de bijen.
En verder zijn de bijen verdeeld, sommige zijn beschermers van de leider of van het volk, anderen maken het honingraat en zorgen dat deze schoon is, anderen bouwen de vertrekken, anderen zorgen voor rantsoen, anderen gaan erop uit en halen de honing op.
Wat ook opvalt bij het bijenvolk is dat zij onrechtvaardige leiders niet duldt en zelfs doodt, zo ook de luie bijen die hun taak niet uitvoeren.
Allaah subhanahu wata’ala heeft ons geschapen en ons een leider en opvoeder gegeven die wij dienen te volgen, onze Profeet Mohammed sallallaahu alaihiwasallam.
De mens kan net als het bijenvolk een georganiseerd volk zijn, een geregeld volk, een volk dat geen luiheid kent en werkt naar verbetering en reinheid en rechtvaardigheid. Net zoals Allaah dat gegeven heeft aan de bijen.
Wat is het resultaat van het harde en georganiseerde werken van het bijenvolk?
Het resultaat zal zijn; zuivere honing, zoete honing, honing dat een medicijn is tegen vele kwalen.
Het resultaat bij de mens zal zijn; een volk dat opgevoed is door de Quraan, door de Islaam. Een volk wiens eigenschappen de Quraan zijn. Einde aangepaste citaat.
Beste mensen, laten we tot degene behoren die na zullen denken over de woorden van Allaah. Waaronder de vele verzen die gaan over de geweldige schepping van Allaah, waaronder het dierenrijk.
Gezegend is daarom Allaah, de Beste der Scheppers.
En laten we er voor zorgen dat de vruchten van onze daden en van onze levens zo zoet zullen zijn als honing. We vragen Allaah om ons te leiden en ons te laten slagen.

 

Over ons

Wij zijn de Islamitische Vereniging El Mouahidine. Beter bekend als Moskee ElMouahidine te Leerdam. جمعية ومسجد الموحدين. Lees verder...