Fajr 05:52 Dhuhr 13:35 Asr 16:29 Magrib 19:12 Isha 20:57 | Maand | Download
nlaren

Nieuws

"Marokkanen willen bouwen op huidige plek"

Hoe oud het gebouw nu is dat weet moskee voorzitter Nourdyn ElMoussati niet want het gebouw diende jarenlang als dependance achter het oude gemeentehuis aan de Kerkstraat. Halverwege de jaren tachtig is dit gebouw door de Marokkaanse vereniging aangekocht en het is in 1987 vanwege de nieuwbouw van de Nieuwstraat en Kerkstraat op eigen kosten verplaatst naar de huidige locatie.

Plannen

Mohammed en Nourdyn ElMoussati zetten zich met hart en ziel in voor de toekomst.“Wat ik wel weet is dat het gebouw in een hele slechte staat is. Daarom zijn wij al weer drie jaar met de gemeente in gesprek over de bouw van een nieuwe verenigingsruimte,” vertelt ElMoussati. Sinds vorig jaar weet de moskeevereniging dat de gemeente plannen heeft met deze locatie. De gemeente vindt de zes verenigingsgebouwen aan de P.M van Gentstraat waar ook El Mouhahidine onder valt, niet meer passen in de ontwikkelingsplannen van de Broekgraaf en gaat daarom de komende jaren de contracten met de zes verenigingen beëindigen. Dit heeft inmiddels al tot vele protesten geleid, maar hoe het nu precies verder moet daar zijn alle partijen nog niet uit. Wel heeft de gemeente recent een extern adviseur aangesteld die alles eens op een rijtje moet gaan zetten.
ElMoussati: “Wij willen niet meer investeren in dit gebouw. Wel willen wij geld steken in een nieuw onderkomen. Wij zien heus wel dat ons gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet. Ook hebben wij dringend behoefte aan meer ruimte.

Niet verhuizen

Dus nieuwbouw is zeker voor ons een goede zaak, maar… wel op deze plaats. Wij gaan zeker niet verhuizen. Op deze locatie zitten wij niemand in de weg. Niemand heeft last van ons en wij hebben genoeg ruimte om een nieuw verenigingsgebouw neer te zetten. Wat verder meespeelt, is dat ruim 75 procent van onze leden in dit gebied woont”. Wie het huidige gebouw, dat zowel een moskee als sociale maatschappelijke functie heeft, binnenloopt ziet dat nieuwbouw hard nodig is.
Om alle activiteiten voor ouderen, vrouwen en jongeren te kunnen organiseren is zeker meer ruimte nodig.
Ook de gebedsruimte is, zeker bij speciale gelegenheden te klein. ElMoussati: “Wij willen ons in de toekomst meer bezig houden met jongerenprojecten, open dagen en voorlichtingsavonden houden over bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Ook het geven van kook - en bijlessen in de Nederlandse taal staat op de wensenlijst. Maar hiervoor hebben wij wel ruimte nodig. Het gebouw is nu ongeveer 250 vierkante meter en als wij onze wensen willen uitvoeren dan moeten wij toch al gauw denken aan minimaal een verdubbeling”.
Ook hoopt ElMoussati dat de wijkbewoners meer langs gaan komen voor een kopje koffie of heerlijk muntthee. “Het nieuwe onderkomen moet een echte ontmoetingsruimte worden voor iedereen en alle nationaliteiten. Dat is onze wens”.

Website

Voor geïnteresseerden heeft de moskeevereniging El Mouahidine een website: www.moskeeleerdam.nl met meer gegevens over de vereniging.

Bron: De Weekkrant

Nieuws

Over ons

Wij zijn de Islamitische Vereniging El Mouahidine. Beter bekend als Moskee ElMouahidine te Leerdam. جمعية ومسجد الموحدين. Lees verder...