Fajr 04:16 Dhuhr 13:52 Asr 17:49 Magrib 21:14 Isha 23:13 | Maand | Download
nlaren

Nieuws

Gemeente wil huren en recht van opstal stoppen

De getroffen verenigingen zijn De Vogelvriend, KVL & A (kleindierensportvereniging), West End, de Turkse vereniging LHD, de Turkse Arbeiders Vereniging en de Marokkaanse moskee El Mouahidine. De gemeente vindt dat de locatie en de gebouwen, die met verschillende materialen - voornamelijk hout - gebouwd zijn, niet langer toekomstbestendig zijn. Anders gezegd: De gebouwen passen niet langer in het beeld van het te ontwikkelen nieuwbouwplan Broekgraaf.

Wethouder Petra Groeneweg licht het besluit toe: “Natuurlijk laten wij de verenigingen niet in de kou staan. Ook zetten wij hen niet van vandaag op morgen op straat. Maar wij zijn al langere tijd met de verenigingen in overleg over de uitstraling van de panden op het gebied. Ik besef heus wel dat de leden hun pand met liefde hebben gebouwd en onderhouden, maar gezien de leeftijd van de panden lopen kwaliteit en uitstraling behoorlijk terug. Zoals de panden er nu bij staan passen ze niet in de nieuw te bouwen wijk Broekgraaf. De verenigingen hoeven niet á la minuut te verkassen, maar krijgen de tijd om begin volgend jaar met nieuwe plannen komen. Daarna zal het heus nog wel een paar jaar duren voordat alles rond is.”

Over de financiële consequenties die het besluit voor de verenigingen heeft, zegt Groeneweg: “Laat ik duidelijk zijn: de verenigingen krijgen géén financiële ondersteuning. Zij moeten zelf voor hun onderkomen zorgen. Wij bieden aan hen hierbij te begeleiden en te ondersteunen.”

Dit vertelt de wethouder, omdat de gemeenteraad al in 2008 heeft besloten dat huisvesting de eigen verantwoordelijkheid van de vereniging is. “De verenigingen moeten hun eigen broek ophouden. Zij hebben wel panden, maar op grond van de gemeente. Hiervoor betalen zij ongeveer 200 euro per jaar aan opstalrechten. Dit is natuurlijk een veel te lage prijs. Ook is het niet zo dat de verenigingen overvallen zijn. Wij zijn al drie jaar met hen in gesprek over de toekomstplannen. Wat wij nu hebben voorgesteld is dat de verenigingen begin volgend jaar met een nieuw plan komen. Het liefst zouden wij zien dat er één multifunctioneel, stenen gebouw wordt gerealiseerd, waarin verschillende verenigingen samen onderdak vinden. En één gebouw voor de Marokkaanse moskee. Dit zou best op de huidige locatie kunnen, maar ook elders in het Broekgraafplan is genoeg ruimte om twee gebouwen te realiseren. De grond kan dan gekocht worden voor 160 euro per vierkante meter. Normaal kost de grond tussen de 300 en 400 euro.” De verenigingen hebben vanavond persoverleg, waarin zij hun visie op het besluit toelichten.

Bron: Extra Nieuws

Nieuws

Over ons

Wij zijn de Islamitische Vereniging El Mouahidine. Beter bekend als Moskee ElMouahidine te Leerdam. جمعية ومسجد الموحدين. Lees verder...