Fajr 06:26 Dhuhr 13:00 Asr 14:56 Magrib 17:21 Isha 19:12 | Maandoverzicht
nlaren

Nieuws over de vereniging en de activiteiten.

Extra Nieuws Leerdam: "Een droom komt uit met bouw nieuw onderkomen El Mouahidine"

LEERDAM - Om de omwonenden over de nieuwbouwplannen te informeren, werd vorige week een informatieavond gehouden. De gemeente en de vereniging gaven uitleg over de verkoop van de grond, het nieuwe gebouw en de procedures die nu doorlopen moeten worden.

El Mouahidine-voorzitter Nourdyn El Moussati vertelt dat met de koop van de grond en een stenen gebouw een droom uitkomt. “Wij kunnen nu gaan bouwen aan een onderkomen dat zeker vijftig jaar mee kan. Hiermee is de toekomst van de vereniging gegarandeerd.”

Het gebouw wordt iets groter dan het huidige, ongeveer dertig bij tien meter, en krijgt op het achterste gedeelte een verdieping tussen de zes en zeven meter hoog. In het verenigingsgebouw komen dagelijks tientallen bezoekers en het vrijdagsgebed wordt door ongeveer zeventig mensen bijgewoond. Tijdens hoogtijdagen, zoals het Suikerfeest, is het wel drúkker. Ook worden er verschillende sociale, culturele, sport- en maatschappelijke activiteiten gehouden.
El Moussati: “Bij ons komen niet alleen Marokkaanse mensen, maar mensen uit verschillende Arabische landen.”

De aanwezigen waren tevreden met de uitleg en hadden weinig vragen. Wel maakten enkelen zich grote zorgen over de parkeerdruk in de Raadsliedenstraat en rondom de verenigingsgebouwen. Omdat dit een algemeen probleem is, nodigde  de gemeente enkele bewoners uit hierover met hen in gesprek te gaan. Als alle procedures snel verlopen, dan kan het nieuwe gebouw binnen twee jaar gerealiseerd zijn. De vereniging El Mouahadine is zeer tevreden over de medewerking van de gemeente, maar de aangrenzende verenigingen voelen zich wel tekort gedaan. Zij moesten destijds wel akkoord gaan met de eisen die de gemeente aan hen stelde over de toekomst van het terrein. Ze hebben nu echt wel hun vragen over de gang van zaken. Ook zíj hadden destijds liever de grond gekocht en willen investeren in steen in plaats van in opknappen en verf.

Terugblik

Even een terugblik... In 2015 liep van sommige verenigingen het huurcontract van de grond af. Daarom stelde de gemeente eisen aan de voortzetting van het contract. De verenigingen moesten hun  gebouw opknappen en in een eenduidige kleur brengen. Allen voldeden aan deze eis, behalve de Marokkaanse vereniging. Deze heeft een contract dat in 2017 afloopt. Dit bood ruimte om uit te kijken naar een nieuw gebouw. Overleg met makelaars en de gemeente leverde niets op. Dus legde de vereniging nogmaals het verzoek bij de gemeente neer om de grond op de huidige locatie te mogen kopen en hier een nieuw gebouw neer te zetten. Het nieuwe college staat hier nu wel positief tegenover.

Door Mimi van Rossem
Bron: Extra Nieuws Leerdam

Ruim dertig jaar oude gebouw aan de P.M. van Gentstraat in Leerdam is dringend aan vervanging toe

Nieuws

Over ons

Wij zijn de Islamitische Vereniging El Mouahidine. Beter bekend als Moskee ElMouahidine te Leerdam. جمعية ومسجد الموحدين. Lees verder...